До уваги батьків!!! PISA 2018

У 2016 році Україна долучилася до одного з найбільш масових міжнародних досліджень якості освіти – PISA. У поточному циклі проекту, який почався 2015 року й завершиться в 2018 році, візьмуть участь понад 70 країн та економік (деякі країни беруть участь як ціла держава і плюс окремо столиця, деякі – лише столицею, інші – окремими штатами).

Мета дослідження: отримання об’єктивних відомостей про результати навчання у різних країнах світу за напрямами “грамотність читання”, “математична грамотність” та “природничо-математична грамотність”, які можна порівняти на міжнародному рівні.

Вимірюється не рівень опанування конкретним змістом навчальних дисциплін, а рівень більш широких знань та умінь, практичного застосування знань та міжпредметних компетенцій учнів.

Категорія учасників – учні 15-річного віку. Вважається, що в більшості країн саме в цьому віці учні закінчують основну школу, і постають перед вибором професії і загалом майбутнього життєвого шляху;

Метод: письмова форма контролю - тести, час виконання 120 хвилин та відповіді на запитання питальника. Завдання складаються з питань різної складності стосовно окремих життєвих ситуацій.

Цикл – один раз у 3 роки.

Читацька грамотність визначається як здатність особи до широкого розуміння тексту, пошуку нової інформації, її відтворення та використання, інтерпретації змісту й формулювання власних умовиводів, осмислення й оцінювання змісту та форми тексту тощо;

Математична грамотність – це здатність особи до визначення й усвідомлення ролі математики в сучасному світі, надання добре обґрунтованих суджень, уміння використовувати математику в особистих цілях і в суспільному житті;

Природничо-наукова грамотність передбачає уміння пояснювати наукові явища, робити обґрунтовані висновки про них, усвідомлювати вплив науки і технологій на зміну матеріального, інтелектуального й культурного середовищ.

Детальна інформація про PISA - 2018 на сайтах

сайт УЦОЯО - http://testportal.gov.ua/

сайт ЛРЦОЯО - lvtest.org.ua

/Files/images/Рисунок1.png

/Files/images/Рисунок3.png

Кiлькiсть переглядiв: 231